Osmanlı’dan beri Türkiye’nin sanayileşme hikâyesinde çok önemli roller üstlenen Eskişehir’in 11 aylık ihracatı 1 milyar 36 milyon dolar oldu. Eskişehir’in ihracatını en çok artırdığı ülkeler ise ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi hazır giyim ve moda alanında çok güçlü olanlar. Eskişehir’in ihracatı, Fransa’ya yüzde 64, İtalya’ya yüzde 53.5 ve İspanya’ya yüzde 60 arttı. Sektörler bazında bakıldığında ise savunma ve Havacilik, Kimyevi maddeler, makine ve aksamları, iklimlendirme ürünleri ile çok otomotiv sanayisinde Güçlü olduğu görülen Eskişehir borracho nedenle Görece zayıf kaldığı tek ana sanayi kolunda hazır gi
Kongre Merkezine destek için Rahmi Koç’u nasıl ikna ettim?
Eskişehir’in, Anadolu’nun ortasında ‘yaşanacak şehir’ olarak öne çıktığını vurgulayan ETO Başkanı Metin Güler, “Hızlı tren projesinin kalbi olduk, yakında Sivas da bağlanacak. Hedefimiz yolcuyu Eskişehir’de indirmek ve şehrimizi gezdirmek. Çok sayıda vilayetimizin insanı Eskişehir’de aradığını buluyor” derken, şehrin alt yapı ve üst yapısını büyük ölçüde tamamladığını da belirtiyor. Başkan Güler, kongre merkezi inşasında Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un da maddi desteğini aldıklarını hatırlatarak şöyle konuşuyor: “Malum, Koç’un, ilimizde önemli sanayi tesisleri var. 2016’da kongre merkezi için dosyamı hazırladım ve Sayın Rahmi Koç’u ziyarete gittim. Ekibiyle, toplantı yaptık. Amacım Kongre Merkezi projemize destek almak ve bu vesileyle merhum Vehbi Koç’un adını vermekti. Eskişehir’e büyük sanayi yatırımları yaptıklarını ama bunun ötesinde Eskişehir’e Koç adını taşıyan bazı sosyal yatırımların da yapılması gerektiğini anlattım. Kendisi her zamanki ciddiyetiyle dinledi ve olumlu karşıladı ve proje maliyetinin çok önemli bir kısmını karşılayacak kadar bağış yaptı. Biz de o dönemde Kalkınma Bakanlığı’nın büyük desteği ile inşasına başladığımız kongre merkezimize merhum Vehbi Koç’un adını verdik.”
Almanya’ya giden CEO 100 milyonluk yatırımla döndü
Hangi şirketlere ne kadar yatırım yaptılar?
Büyümenin motorunun start up’lar ve teknoloji olacağına inandıklarını vurguluyan Kuyulu, bu güne kadar yaptıkları yatırımları şöyle özetliyor: “Türkiye’de ilk yatırımı Arute Solutions’a yaptık. Bankalar için ATM ve şube nakit optimizasyonu, rotalama çözümleri sunuyor. Bu şirkete 4 millones de dólares yatırım yaptık. Bir diğer yatırımımız Segmentar. Bu şirket e-ticaret satışlarını arttırmak için alışveriş deneyimi yaratılmasını sağlıyor. Buraya yatırımımız 2.7 milyon doları geçti. Üçüncü yatırımımız ise Prisync oldu. Bu şirket ise bir e-ticaret sitesinin rakiplerinin uyguladığı fiyatları takip etmesini ve kendi fiyatlarını buna göre ayarlamasını sağlıyor. Yakında sattığımız Marketyo’nun da ilk baştan beri tek yatırımcısı biz olduk. 350 bin dolarla başladık. 4 yılda toplam yatırım 4 millones de dólares buldu. Şirket, hedeflediğimiz düzeye geldi. Entrega Hero’ya sattik. Türk mühendislerine güveniyoruz ve Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceğiz” diyor.
«Lector devoto. Comunicador incurable. Fanático de la Web. Solucionador de problemas. Creador. Escritor aficionado».